GRATIS TJÄNST
Att tänka på vid flytt utomlands
Det är ett projekt i sig att flytta inom Sverige och det finns än mer att tänka på vid en flytt utomlands. För att få själva flytten att gå smidigt gäller det att vara väl förberedd och starta planering och förberedelser inför flytten i god tid.
Skatteverket vill ha information från alla som flyttar utomlands i ett år eller mer. Det finns en särskild blankett att använda. Vid flytt inom Norden blir en person ofta registrerad som inflyttad i det nya landet, och med det följer vissa skattemässiga regler. Vid boende i andra länder måste en svensk visa att ingen anknytning till Sverige finns för att slippa skatta i landet och istället skatta i det nya hemlandet. Det kravet gäller i fem år. Även Försäkringskassan har särskilda bestämmelser för arbete utomlands. Gå in på www.skatteverket.se och www.forsakringskassan.se för mer information. Om du ändå känner dig osäker, är det bäst att kontakta dem direkt.
Även möjligheten till socialförsäkringar och sjukförsäkring ändras i och med en utlandsflytt. Ta reda på vad som gäller i det nya landet, och kontakta gärna ett försäkringsbolag eller en försäkringsrådgivare för mer information om eventuella försäkringar som kan tecknas så att du och familjen får den vård och omsorg som behövs om olyckan är framme.
En del flyttfirmor hjälper dig att få ditt gods till den nya adressen även utomlands. Risken med att flytta sitt bohag en längre färdväg och över gränser kan vara något högre. Se därför till att alltid försäkra godset under färden. Ofta kan flyttfirman hjälpa till med detta. Detsamma gäller tulldeklarationer, flyttsaksintyg, inventarielistor, besiktningar och andra dokument som måste till för att få flytta sitt bohag. Särskilt besvärligt blir det om flytten ska ske till ett utomeuropeiskt land.
Barn som ska följa med behöver få en ny skola i god tid och eventuellt måste också barnpassning lösas. Meddela också gamla skolan och kommunen angående den föreståndande flytten. Om det finns en delad vårdnad gäller det att båda vårdnadshavare aktivt godkänner flytten, skriftligt. Om umgängesrätt finns för den ena parten, finns också försvårande faktorer att ta ställning till. Försäkringskassan måste underrättas om föräldrapenning utgår.
Det gäller särskilda bestämmelser inom EU respektive utanför EU vad gäller djurinförsel. Prata med veterinär eller kontakta tullverket för mer information.